Sałatka z
soczewicy, brokuła
i awokado + kasza gryczana
i awokado + kasza gryczana
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej
- 35g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki cynamonu
- 100g brokuła - sól himalajska
- kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz
- kilka zielonych oliwek
- kawałek dojrzałego, miękkiego awokado
- natka pietruszki
- 100g kaszy gryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej
- 35g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki cynamonu
- 100g brokuła - sól himalajska
- kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz
- kilka zielonych oliwek
- kawałek dojrzałego, miękkiego awokado
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki oliwy
- sok z cytryny
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Soczewicę zalać wodą w miseczce,
odstawić na godzinę
- Następnie odsączyć soczewicę na sitku
- Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości)
- Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą
- Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę
- Oliwki posiekać w cienkie plasterki
- Natkę umyć, posiekać
- Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe J
- Następnie odsączyć soczewicę na sitku
- Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości)
- Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą
- Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę
- Oliwki posiekać w cienkie plasterki
- Natkę umyć, posiekać
- Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz