Kasza jaglana z brokułem, cukinią
i papryką
i papryką
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- kawałek brokuł - ½ łyżeczki curry
- kawałek cukinii - sól
- 1 mała marchewka
- kawałek czerwonej papryki
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- kawałek brokuł - ½ łyżeczki curry
- kawałek cukinii - sól
- 1 mała marchewka
- kawałek czerwonej papryki
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
Wykonanie:
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę; gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć i posiekać
- Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek
- Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę
- Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól
- Dusić pod przykryciem przez 6 minut; po tym czasie sprawdzić,
czy są już miękkie, i ewentualnie dogotować parę minut
- Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i przełożyć na talerz
- Całość skropić łyżeczką dobrej oliwy. Gotowe J
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę; gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć i posiekać
- Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek
- Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę
- Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól
- Dusić pod przykryciem przez 6 minut; po tym czasie sprawdzić,
czy są już miękkie, i ewentualnie dogotować parę minut
- Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i przełożyć na talerz
- Całość skropić łyżeczką dobrej oliwy. Gotowe J
bardzo smaczne danie, dzięki za przepis, pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń