Dal z fasolki mung i kukurydzy + brązowy ryż
Składniki:
- 100g ryżu
naturalnego - ½ łyżeczki kurkumy
- 40g zielonej fasoli mung - ½ łyżeczki garam masali
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy - ½ łyżeczki nasion kuminu
- 1 pomidor - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 2 ząbki czosnku - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek kalafiora - liść laurowy
- Kawałek papryczki chili - sól
- 40g zielonej fasoli mung - ½ łyżeczki garam masali
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy - ½ łyżeczki nasion kuminu
- 1 pomidor - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 2 ząbki czosnku - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek kalafiora - liść laurowy
- Kawałek papryczki chili - sól
Wykonanie:
- Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia
- Rano odlać wodę, wsypać fasolę na wrzątek i gotować przez 25 minut
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać ¼ łyżeczki kurkumy i sól, gotować przez 45 min
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, imbir i kumin
- Dodać kostki pomidora, trochę wody i ugotowaną fasolę mung
- Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, garam masalę, liść laurowy, sól i kukurydzę
- Dal dusić bez przykrycia przez 5 minut
- Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować na parze
- Ryż przełożyć na talerz, skropić oliwą i posypać mielonym kuminem
- Obok wyłożyć dal oraz kalafiora. Gotowe J
- Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia
- Rano odlać wodę, wsypać fasolę na wrzątek i gotować przez 25 minut
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać ¼ łyżeczki kurkumy i sól, gotować przez 45 min
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, imbir i kumin
- Dodać kostki pomidora, trochę wody i ugotowaną fasolę mung
- Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, garam masalę, liść laurowy, sól i kukurydzę
- Dal dusić bez przykrycia przez 5 minut
- Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować na parze
- Ryż przełożyć na talerz, skropić oliwą i posypać mielonym kuminem
- Obok wyłożyć dal oraz kalafiora. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz