LunchBox:
sałatka z soi + polenta +
brokuł i szparagi w tahini
sałatka z soi + polenta +
brokuł i szparagi w tahini
Składniki:
-
100g kaszki kukurydzianej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g brokuła - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka zielonych szparagów (w sezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony
- 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach
- kilka suszonych pomidorów - sól himalajska
- 1 łyżeczka tahini
- 150g brokuła - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka zielonych szparagów (w sezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony
- 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach
- kilka suszonych pomidorów - sól himalajska
- 1 łyżeczka tahini
Wykonanie:
- W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę
- Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania)
- Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie)
- Brokuła i szparagi ugotować na parze
- Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru
- Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch
- Soję wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą; skropić dobrą oliwą, wymieszać i przełożyć do pojemnika
-
Pojemnik zamykać dopiero po schłodzeniu zawartości;)
- Gotowe J
- Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz