Curry
z soczewicy, kalafiora i cukinii
+ kasza jaglana
+ kasza jaglana
Składniki:
-
100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- kilka łyżek zielonej soczewicy* - ½ łyżeczki curry
- 150g kalafiora - ½ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek cukinii - szczypta cynamonu
- ½ białej cebuli - sól himalajska
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- ¼ puszki pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- kilka łyżek zielonej soczewicy* - ½ łyżeczki curry
- 150g kalafiora - ½ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek cukinii - szczypta cynamonu
- ½ białej cebuli - sól himalajska
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- ¼ puszki pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- sok z cytryny
*
Zieloną soczewicę można gotować na dwa sposoby. Pierwszy trwa ok. 40 minut;
wystarczy przepłukać soczewicę na sitku i wsypać ją do wrzątku. Drugą
możliwością jest namoczenie soczewicy przez 2 godziny, a następnie gotowanie w
świeżej wodzie przez ok. 10-15 minut. No i trzecim sposobem jest użycie gotowej
soczewicy z puszki. Więc każdy może wybrać, jaka opcja mu odpowiada ;)
Wykonanie:
- Kaszę przepłukać na sitku pod wodą
- W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, kurkumę i sól; gotować przez 15 minut
- Soczewicę ugotować lub przepłukać na sitku, jeśli używamy tej z puszki
- Warzywa umyć i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy; wrzucić czosnek, chili i cebulę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, sól, curry, cynamon, cukier i trochę wody; zagotować
- Dodać plastry cukinii, gotować przez 2 minuty
- Dodać różyczki kalafiora i soczewicę, gotować przez 5 minut
- Oliwki i natkę drobno posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek
- Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe J
- Kaszę przepłukać na sitku pod wodą
- W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, kurkumę i sól; gotować przez 15 minut
- Soczewicę ugotować lub przepłukać na sitku, jeśli używamy tej z puszki
- Warzywa umyć i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy; wrzucić czosnek, chili i cebulę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, sól, curry, cynamon, cukier i trochę wody; zagotować
- Dodać plastry cukinii, gotować przez 2 minuty
- Dodać różyczki kalafiora i soczewicę, gotować przez 5 minut
- Oliwki i natkę drobno posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek
- Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz