Sałatka z kalafiora i groszku
+ czerwony ryż
+ czerwony ryż
Składniki:
- 100g czerwonego ryżu - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150g kalafiora - świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki mrożonego groszku - sól himalajska
- 1 pomidor
- garść roszponki
- kilka zielonych oliwek
- 1 młoda cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 150g kalafiora - świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki mrożonego groszku - sól himalajska
- 1 pomidor
- garść roszponki
- kilka zielonych oliwek
- 1 młoda cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wykonanie:
- Ryż wsypać na wrzątek i gotować przez
30 minut
- Kalafiora podzielić na małe różyczki
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Roszponkę umieścić na sitku i dokładnie umyć
- Oliwki posiekać w paski
- Kalafiora i groszek ugotować na parze na aldente, przelać zimną wodą
- Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem
- Roszponkę przełożyć na talerz
- Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę
- Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe J
- Kalafiora podzielić na małe różyczki
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Roszponkę umieścić na sitku i dokładnie umyć
- Oliwki posiekać w paski
- Kalafiora i groszek ugotować na parze na aldente, przelać zimną wodą
- Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem
- Roszponkę przełożyć na talerz
- Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę
- Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz