Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł
Składniki:
- 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka różyczek brokuła - świeżo mielony czarny pieprz
- garść roszponki - sól himalajska
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek
- ½ młodej cebuli
- kilka zielonych oliwek
- 50g czarnej fasoli*
- 2 orzechy włoskie
- ocet balsamiczny
- kilka różyczek brokuła - świeżo mielony czarny pieprz
- garść roszponki - sól himalajska
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek
- ½ młodej cebuli
- kilka zielonych oliwek
- 50g czarnej fasoli*
- 2 orzechy włoskie
- ocet balsamiczny
* Fasolę należy namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;)
Wykonanie:
- Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki, pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, oliwki w plasterki
- Cebulę posiekać w cienkie piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem
- Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min)
- Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym
- Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę
- Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć brokuła. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz