Zupa curry z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 80g czerwonej soczewicy - ½ łyżeczki curry
- 1 mała marchewka - 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 mały ziemniak - liść laurowy
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1/3 puszki pomidorów - ½ łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka oliwy - świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki - sól himalajska
- 1 mała marchewka - 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 mały ziemniak - liść laurowy
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1/3 puszki pomidorów - ½ łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka oliwy - świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki - sól himalajska
Wykonanie:
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek
- Dodać pomidory, 1 szklankę wody, curry, sambal oelek, cukier, sól, kurkumę i liść laurowy; zagotować
- Soczewicę umieścić na sitku i przepłukać wodą, dodać do garnka
- Gotować na małym ogniu przez 5 minut
- Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę
- Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut
- Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz
- Zupę posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz