Kasza gryczana z warzywami
z patelni
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki imbiru
- 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ cukinii - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 50g brokuła - sól himalajska
- 50g fasolki szparagowej
- ½ białej pietruszki
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy
- 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki imbiru
- 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ cukinii - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 50g brokuła - sól himalajska
- 50g fasolki szparagowej
- ½ białej pietruszki
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili i imbir
- Po 30 sekundach dodać kawałki zimniaków i wodę, dusić pod przykryciem przez 5 minut
- Dodać pozostałe warzywa, kurkumę, cynamon, cukier, sól i paprykę; dusić przez 8 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodę
- Kaszę przełożyć na talerz
- Warzywa skropić oliwą, wymieszać i wyłożyć na kaszę. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz