Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+
brązowy ryż
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki garam masali
- 80g cieciorki - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku - trochę cynamonu
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Ryż przepłukać na sitku pod wodą;
wsypać na wrzątek, dodać trochę kurkumy i gotować przez 35 minut pod
przykryciem
- Czosnek i chili drobno posiekać; kalafiora podzielić na małe kawałki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili
- Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę
- Dodać kalafiora, garam masalę, kurkumę, asafetydę, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Do kalafiora dodać cieciorkę, dusić przez kolejne 3 minuty
- Gotowy ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa wyłożyć na ryż, posypać posiekaną natką. Gotowe J
- Czosnek i chili drobno posiekać; kalafiora podzielić na małe kawałki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili
- Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę
- Dodać kalafiora, garam masalę, kurkumę, asafetydę, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Do kalafiora dodać cieciorkę, dusić przez kolejne 3 minuty
- Gotowy ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa wyłożyć na ryż, posypać posiekaną natką. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz