Kalafior z zielonymi szparagami
w pomidorach + ryż basmati
w pomidorach + ryż basmati
Składniki:
- 100g ryżu basmati z dzikim - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora - odrobina cynamonu
- 3 zielone szparagi - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek białej części pora - sól himalajska
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki mięty
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- łyżeczka oliwy
- 100g ryżu basmati z dzikim - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora - odrobina cynamonu
- 3 zielone szparagi - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek białej części pora - sól himalajska
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki mięty
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut
- Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody
- Dodać kurkumę, cynamon, cukier i sól; gotować przez minutę
- Dodać kawałki szparagów (zostawić te z górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut
- Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty
- Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe J
- Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut
- Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody
- Dodać kurkumę, cynamon, cukier i sól; gotować przez minutę
- Dodać kawałki szparagów (zostawić te z górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut
- Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty
- Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz