Kasza
jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g białej fasoli - ½ łyżeczki curry
- 150g brokuła - ¼ łyżeczki oregano
- kawałek pora - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kilka pomidorków typu cherry - odrobina cynamonu
- ząbek czosnku - sól himalajska
- kawałek papryczki chili
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kawałek awokado
Wykonanie:
- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku
- Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy
- Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut
- Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, awokado w kostkę
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund
- Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty
- Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty)
- Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Oliwki posiekać w plasterki i przełożyć na kaszę
- Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką. Gotowe J
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g białej fasoli - ½ łyżeczki curry
- 150g brokuła - ¼ łyżeczki oregano
- kawałek pora - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kilka pomidorków typu cherry - odrobina cynamonu
- ząbek czosnku - sól himalajska
- kawałek papryczki chili
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kawałek awokado
Wykonanie:
- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku
- Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy
- Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut
- Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, awokado w kostkę
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund
- Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty
- Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty)
- Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Oliwki posiekać w plasterki i przełożyć na kaszę
- Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz