Batat + marchewka + sałatka
z migdałami
z migdałami
Składniki:
- 1 duży batat - sól himalajska
- 2 marchewki - zioła prowansalskie
- kilka liści sałaty rzymskiej - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- kilka zielonych oliwek
- 2 rzodkiewki
- 5 migdałów
- ½ łyżeczki dobrej oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 duży batat - sól himalajska
- 2 marchewki - zioła prowansalskie
- kilka liści sałaty rzymskiej - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- kilka zielonych oliwek
- 2 rzodkiewki
- 5 migdałów
- ½ łyżeczki dobrej oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wykonanie:
- W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli
- Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata
(ok. 30 minut)
- Marchewkę obrać, posiekać w słupki
- Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie paski
- Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki
- Ogórka umyć, obrać, pokroić w plasterki
- Rzodkiewki umyć, posiekać
- Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty
- Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut)
- Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw
- Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym
pieprzem, ziołami i migdałami
- Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz
- Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz