Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą
i rodzynkami
i rodzynkami
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali
- 80g ciecierzycy - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała marchewka - szczypta cynamonu
- kawałek czerwonej papryki - ½ łyżeczki płatków chili
- natka pietruszki - ½ łyżeczki mięty
- 1 łyżka rodzynek - sól himalajska
- 1 łyżka pestek dyni
- sok z cytryny
- 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali
- 80g ciecierzycy - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała marchewka - szczypta cynamonu
- kawałek czerwonej papryki - ½ łyżeczki płatków chili
- natka pietruszki - ½ łyżeczki mięty
- 1 łyżka rodzynek - sól himalajska
- 1 łyżka pestek dyni
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Paprykę i natkę pietruszki również posiekać
- Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować
- Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić
- Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy
- Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe J
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Paprykę i natkę pietruszki również posiekać
- Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować
- Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić
- Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy
- Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz