Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka mięty
- 80g ciecierzycy - ½ łyżeczki garam masali
- kilka pomidorków koktajlowych - ½ łyżeczki płatków chili
- ½ ogórka gruntowego - sól himalajska
- kawałek czerwonej papryki - natka pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego - sok z cytryny
- 3 rzodkiewki - 1 łyżka rodzynek
- 1 marchewka
- kawałek awokado
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Przełożyć go do miseczki i schłodzić
- Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Pomidorki posiekać w ćwiartki
- Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę
- Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać
- Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać
- Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny
- Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz